söndag 20 maj 2012

Vad är en rättskyddsförsäkring vid arbetstvist?


Många tecknar nog en villahemförsäkring för att få ett skydd mot stöld och förlust för sitt lösöre och för att få ett skydd mot brand och vattenskador för sin byggnad och fasta egendom. Vad många inte känner till är att det även ingår en rättskyddsförsäkring i hemförsäkringen. I denna rättskyddsförsäkring så ersätts de kostnader som kan uppstå vid tvister. I huvudsak så innebär dessa kostnader arvoden till ditt ombud (jurist/advokat) samt även motpartens kostnader utifall du förlorar tvisten. Att även motpartens kostnader ersätter är en viktig skillnad gentemot den statliga Rättshjälpen, som regleras av Rättshjälpslagen och gäller för alla som inte omfattas av en rättskyddsförsäkring.  Maximal ersättning i rättskyddsförsäkringen ligger i regel runt 75 000 – 200 000 kr och självrisken brukar vara 20 % av skadekostnaden. Rättskyddsförsäkringen ingår som en obligatorisk del i hemförsäkringen och började distribueras av försäkringsbolagen på 1960-talet.

Definition av tvist
Enligt försäkringsbolagen så har en tvist uppstått när ett krav helt eller delvis avvisats aktivt av motparten.

För vilka tvister gäller rättskyddet i hemförsäkringen?
Försäkringen gäller för tvist, där du själv är part

• som kan prövas som tvistemål av tingsrätt, och som efter prövning där kan prövas av hovrätt och Högsta domstolen.
• angående skadestånd som prövas inom ramen för brottmål, där du som försäkringstagare är målsägande

• som kan prövas som tvistemål av Mark- och Miljödomstolen, enligt 21 kap, 1 §, punkt 6 Miljöbalken, förutom grupptalan enligt 32 kap 13 § Miljöbalken, Statens VA-nämnd eller högre instans samt för hyresmål som handläggs av Svea hovrätt.

Exempel på tvister där rättskyddet i hemförsäkringen inte gäller
Försäkringen gäller inte för tvist

vid ”småmål”

där tvisten skall lösas genom ”grupprättegång”
där tvisten rör äktenskapstvister, samboförhållanden, umgängesrätt, vårdnad och barns boende eller underhållsbidrag

• som rör skatterådgivning eller andra skattefrågor rörande verksamheter. Försäkringen gäller inte heller lån eller borgensåtagande till juridiska personer

• gällande arbetstvister som rör ditt anställningsförhållande

Hur du kan försäkra dig vid arbetstvister
Just rättskydd och juridisk hjälp vid arbetstvister har historiskt sett erbjudits via fackförbunden. På senaste tiden har dock privata alternativ vuxit fram. Exempelvis ett företag som heter JobbGarant erbjuder en rättskyddsförsäkring vid arbetstvist som gäller vid felaktiga uppsägningar och omplaceringar. Försäkringsbeloppet är 300 000 kr och självrisken är 20 % av skadebeloppet. Det är även en kvalifikationstid på 3 månader. Fördelen med denna försäkring är att du får ett oberoende proffs på din sida, dvs. en arbetsrättsjurist, som är specialiserad på området. Utöver Rättskyddsförsäkringen så får du även en inkomstförsäkring som kompletterar din a-kassa så du får 80 % av din lön vid arbetslöshet.

1 kommentar:

  1. Alla arbetstagare borde informeras om försäkringsbolaget JobbGarant Då behöver man inga fackföreningar.

    SvaraRadera