onsdag 18 juli 2012

Fackförbund


Fackförbund är en företeelse som har en lång och händelserik historia bakom sig. Fackförbundet är en organisation på arbetsmarknaden med syfte att organisera och företräda arbetstagare. Detta görs genom att förhandla med arbetsgivarna om arbetarnas villkor avseende löner, semester, arbetsmiljö och övriga villkor som hör anställningen till. Villkoren förhandlas fram genom så kallade kollektiv-avtal som i regel innebär att de fackliga företrädarna förhandlar fram en lägsta-nivå på lönerna som inte får underskridas av arbetsgivarna. Fackförbunden finns både nationellt och lokalt i så kallade fackföreningar. Fackförbunden förhandlar om övergripande frågor med organisationer från arbetsgivarsidan och fackföreningar förhandlar med lokala arbetsgivare.

Vidare så är fackförbunden bransch-specifika på så vis att varje fackförbund förhandlar om frågor som rör en viss bransch. Exempelvis så företräder IF Metall arbetstagare som jobbar inom industrin och Unionen företräder tjänstemän som jobbar inom den privata sektorn. Det finns ungefär 60 olika fackförbund i Sverige och ungefär 8 av 10 arbetstagare är med i något av fackförbunden. Dessa 60 fackförbund organiseras sedan i sin tur av så kallade centralorganisationer och dessa heter LO (Landsorgaisationen), TCO (Tjänstemännens centralorganisation) och SACO (Sveriges akademikers centralorganisation). Man har organiserat sig på detta sätt för att ytterligare stärka sin kraft gentemot arbetsgivarna.

Rent organisatoriskt så drivs fackförbunden som demokratiska organisationer där medlemmar själva röstar fram vem eller vilka som skall företräda dem gentemot arbetsgivarorganisationerna. Utöver att facket kan sköta förhandlingar åt en så erbjuder många fackförbund övriga tjänster för att ytterligare öka sin medlemsnytta. Ofta rör det sig då om olika typer av försäkringar, såsom kollektiv hemförsäkring, inkomstförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring. Men det kan även röra sig om andra medlemsförmåner såsom förmånliga lån, kreditkort och semesterboende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar