torsdag 3 januari 2013

Billigaste a-kassan

Det mesta tyder på att vi är inne i en varselsevåg. Många företaget tvingas varsla delar av sin personalstyrka om uppsägning. Det är inte riktigt lika många varsel som under finanskrisen 2008, men det är ändock ett allvarligare lägen än normal-läget. I samband med varsel-tider och lågkonjunkturer så brukar intresset öka för olika arbetslöshetsförsäkringar. Den vanligaste arbetslöshetsförsäkringen är utan tvekan a-kassan. För många så är a-kassan något som man bara tänker på i samband med att man går med i en, för vissa andra så blir a-kassan ett viktigt inslag i privatekonomin eftersom de under en tid står utan jobb, även om räkningarna fortfarande måste betalas.

Den billigaste a-kassan 

I samband med att man skall gå med i en a-kassa så finns det ett par saker att tänka på. Exempelvis så kan det skilja flera tusen kronor på ett år beroende på vilken a-kassa man väljer. Nu är det inte riktigt helt fritt att "välja en a-kassa" eftersom många av dessa är direkt kopplade till en yrkesgrupp eller bransch. Men ett par av de cirka 30 olika a-kassorna är mer generella och har verksamhetsområden som inte styrs av yrke eller bransch. Och mellan dessa så kan man jämföra a-kasseavgiften och spara en slant. Den billigaste a-kassan är Finans och försäkrings a-kassa. Denna a-kassa kostar 87 kr per månad (2013. Enda kravet för att gå med i denna a-kassa är att man jobbar inom finans eller försäkringsbranschen. Den näst billigaste a-kassan är också den största a-kassan. Detta är Akademikernas a-kassa som också brukar förkortas AEA. Denn a-kassa har en avgift på 90 kr per månad vilket också får anses som mycket billigt. Kravet för att gå med i denna a-kassa är att man är akademiker med minst en kandidatexamen. En annan a-kassa med låg avgift är Ledarnas a-kassa. Här är avgiften 93 kr per månad. För att gå med i denna a-kassa så krävs att man jobbar som chef.
Den dyraste a-kassan av dem alla är Musikernas a-kassa som kostar hela 444 kr per månad. Varför kan det skilja så mycket mellan de olika a-kassorna då? Anledningen är att avgiften speglar arbetslösheten som finns inom respektive a-kassas område. Nu i början av 2013 så ligger det dock förslag på regeringens bord om att ändra a-kassan avgift så att den blir samma oavsett vilken a-kassa man väljer. Det återstår att se om så blir fallet, gissningsvis så lär avgiften i såfall landa på runt 150 kr per månad.Om du vill veta mer om a-kassans historik och verksamhet så kan du läsa mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar