tisdag 20 februari 2018

Luktsanering – en av åtgärderna vid skada

luktsanering
Luktsanering kan vara nödvändigt ibland
Fuktskada, mögelskada och brandskada är två av de viktigaste momenten i försäkringar som täcker fastigheter, såsom fastighetsförsäkring och villaförsäkring. Har olyckan varit framme så måste skadorna åtgärdas och en av skadorna kan vålla en del huvudbry är uppkomsten av dålig lukt. En mögelskada eller brandskadad lokal luktar inte gott och måste därför saneras. För gemene man så tänker man nog inte på luktsanering så ofta – men om skadan väl inträffar så kan det vara bra att veta hur man bör gå tillväga för att minska skadorna.

Luktsanera effektivt

Vid kraftig odör i en lokal så räcker det tyvärr inte med att bara öppna fönstren och vädra ur. Källan till stanken måste åtgärdas. Har man exempelvis en mögelskada till följd av fuktskada så måste först och främst fuktskadan åtgärdas, vilket man kan göra med en avfuktare och naturligtvis genom att täta eventuella läckage. Först när källan till den dåliga lukten är åtgärdad kan man börja fundera över luktsanering. Luktsanering tar bort dåligluft men luften försvinner inte utav sig själv. För att sanera luften effektivt så behöver man hyra eller investera i ett ozonaggregat som renar luften. Dessa finns att köpa för både privatpersoner och företag och ligger prismässigt på knappt 10 000 kr.

Lukten – en viktig del av vår trivsel

Naturligtvis påverkar lukten till stor del av vårt välbefinnande och trivsel. Att befinna sig i en miljö med exempelvis röklukt eller mögellukt påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt och därför är det väl värt att så snabbt som möjligt agera med effektiv luktsanering om man råkar ut för detta. Som tur är finns hjälp att tillgå genom att antingen anlita ventilationsexperter eller att på egen hand skaffa verktygen och apparaturen som behövs för att göra jobbet.